From our blog

Haluamme jakaa ajatuksiamme kiinnostavista asioista kanssanne.

Brandstein tarjoaa responsiivista web-sivujen suunnittelua

Responsiivinen suunnittelu on tullut jäädäkseen

Responsiivinen web-sivujen suunnittelun on tällä hetkellä yksi ajankohtaisimpia verkkosivujen suunnitteluun liittyviä puheenaiheita. Termi responsiivinen suunnittelu tulee englannin sanoista responsive design, ja sillä tarkoitetaaan sellaista verkkosivujen suunnittelua, jossa sivuston sisältö mukautetaan useaan eri näyttökokoon eli sivusto skaalautuu automaattisesti optimoituun näkymään eri päätelaitteilla.

Syy siihen, miksi responsiivisista sivuista puhutaan nyt niin paljon, johtuu mobiililaitekannan nopean kehittymisen asettamista haasteista sisällöin esittämiselle, sivujen suunnittelulle ja niiden ylläpitämiselle. Hyvät verkkosivut ovat visuaalisesti houkuttelevat, sisällöllisesti selkeät ja johdonmukaiset. Navigoiminen on helppoa ja sivut edistävät yrityksen tunnettuutta markkinoilla sekä sisältävät liiketoiminnan kannalta olennaiset toiminnallisuudet. Nämä kaikki ovat merkityksellisessä roolissa myös silloin kun sivuja suunnitellaan mobiililaitteisiin.

Mobiililaitteiden vallankumous

Netin selaaminen on siirtynyt pöytäkoneilta kannettaviin tietokoneisiin, tabletteihin ja kännyköiden selaimiin. Tästä syystä suunnitteluvaiheessa on tärkeää huomioida suunniteltavan sivuston toimivuus erilaisilla päätelaitteilla. Käyttökokemus on tyystin toisenlainen, kun ison laajakuvanäytön tilalla on pieni ja pystymallinen näyttö ja välineenä on hiiren kursorin sijaan sormi. Ennusteet mobiililaitteden käytön räjähdysmäisestä kasvusta vihjaavatkin mobiilin nettiselaamisen maailmanlaajuisesti jopa ohittavan desktop-selaamisen määrän vuoden 2013 aikana.

Perinteisesti mobiilisivujen suunnittelussa on käytetty kahta erilaista lähestymistapaa; natiivisovelluksia sekä erillisiä mobiilioptimoituja web-sivustoja. Sovelluspohjaiset ratkaisut ovat kuitenkin kalliitta, sillä niiden kohdalla suunnittelu ja päivittäminen tulee tehdä erikseen eri mobiilialustoille (esim. Android, iOS ja Windows Phone). Tästä syystä niiden suosio on myös laskenut. Erillisen mobiilisivuston suunnitteleminen sen sijaan on tarkoittanut kahden rinnakkaisen sivuston (normaali ja mobiili) suunnittelua ja ylläpitämistä. Olet varmasti nähnyt tekstin ”Haluatko siirtyä mobiilisivustolle?”, jonka jälkeen selain on ohjannnut sinut joko linkistä klikkaamalla tai automaattisesti kevytrakenteisemmalle mobiilisivustolle.

Kumpikaan aiemmista ratkaisuista ei ole ollut optimaalinen kaikkiin tapauksiin saati kustannustehokas, ja tästä syystä responsiivisuus on aikaansaanut merkittävän murroksen verkkosivujen suunnitteluun.

Responsiivisilla sivuilla kilpailuetua

Responsiivinen käyttöliittymäsuunnittelu mahdollistaa yhden web-sivuston käytön eri päätelaitteilla ilman että sivuston käyttökokemus kärsii. Sama verkkosivusto taipuu siis joustavasti käytettäväksi niin kännykän näytöllä, tabletilla kuin kannettavan tietokoneen tai pöytäkoneen ruudulla. Mutta mitkä ovat responsiivisten sivujen konkreettiset edut? Tässä ne tulevat:

1. Sivut palvelevat kaikkia hyvin
2. Käyttökokemus on parempi sekä navigoinnin että näkymän kannalta
3. Sisältö on helposti ja selkeästi saavutettavissa
4. Sivuston brändi-ilme on johdonmukainen päätelaitteesta riippumatta
5. Sivujen päivittäminen on vaivatonta

Mobiililaitteiden nettiselailu kasvaa kovaa vauhtia ja käyttäjät odottavat verkkosivuilta ja verkkopalveluilta yhä joustavampia ja parempia käyttäjäkokemuksia ja sisällöllisiä ratkaisuja. Mobiilikäytön määrän kasvaessa kenelläkään ei liene enää varaa kääntää selkäänsä suurille mobiilikäyttäjämassoille, joten responsiivinen verkkosivusto tarjoaa yritykselle yksinkertaisen mutta merkittävän mobiilistrategian. Tästä syystä myös me Brandsteinilla olemme uudistaneet verkkosivumme responsiivisiksi ja suosittelemme niitä myös asiakkaillemme.

Mukautetut sivut ovat tuoneet myös muutoksia sisällön esittämiseen ja suunnitteluprosessiin, joten asiantunteva ja osaava kumppani on avainroolissa. Sivujen asemointi suunnittellaan nyt useassa eri muodossa, joten prosessi vaatii suhteessa enemmän aikaa sivuston arkkitehtuurin suunnitteluun ja testaamiseen, mutta lopussa kiitos seisoo kun sivustosta saadaan kaikki hyöty irti. Sekä tämä blogi että koko Brandsteinin sivusto ovat responsiivisesti suunniteltu ja toteutettu. Voit kokeilla niiden joustavuutta esimerkiksi kännykän tai tabletin näytöllä tai katsoa mitä tapahtuu, kun pienennät ja suurennat selaimen ikkunaa.

Kiinnostuitko?

Kysy meiltä lisää responsiivisten verkkosivujen suunnittelusta: info@brandstein.fi

Kirjoittaja: Virpi Vainio

 

 

 

Ei kategoriaa | | No Comments

Comments are closed.

»