Our work

Ohessa työnäytteitämme tutustumista varten.

Package design, Naming

Shaman Spirits

Vuoden 2012 alussa Alko etsi uutta pontikkaa valikoimiinsa ja tilasi sellaisen tyrnäväläiseltä Shaman Spiritiltä tuoteraatinsa arvioitavaksi. Brandstein sai toimeksiannon suunnitella pakkauksen ulkoasun. Myöhemmin samana vuonna suunnittelimme myös minttulikööripullon ulkoasun.

Shaman Spirits valmisti Alkon tuoteraadille kaksi vaihtoehtoista pontikkaa: Aidon Ruispontikan sekä Korven kyyneleen. Uuden pontikan suunnittelussa toimi inspiraation lähteenä edesmennyt Heikki-eno, joka oli sotaveteraani ja maanviljelijä Polvijärven Kinahmonkylästä ja keitteli pontikkaa kotitarpeiksi. Nimeksi muodostuikin hyvin luontevasti Korven kyynel, joka on vanha nimitys salapolttoiselle pontikalle. Tältä pohjalta lähdettiin tavoittelemaan fiilistä myös etiketille.

Idea johdatteli suunnittelun linjat menneelle aikakaudelle, jossa pullo sujuvasti sulautuisi aitan orren päälle vanhojen viinapullon joukkoon, mutta samanaikaisesti erottuisi nyky-Alkon viinapullojen etikettikirjosta. Pakkaukselle tavoiteltiin maanläheistä, osuuskauppamaista habitusta, joten totetutus koostuukin yksinkertaisista perusasioista.

Etiketin typografiassa on vanhan lääkepullon lakonisuutta ja ainoa ylimääräinen graafinen elementti on pieni kyynel, joka viittaa tuotteen nimeen ja salapolton historiaan. Etiketti imitoi vanhaa, kellastunutta ja kosteudesta laikukasta paperia – aivan kuin pontikkaa olisi pullotusvaiheessa valunut etiketille niin, että muste on paikoin levinnyt. Käsityöläisyyden leimaa lisää myös se, että etikettejä valmistettiin kuuden version sarjana, joten paperin kosteusläikät vaihtelevat hyllyssä vierekkäin olevien pullojen kesken. Korkiksi valittiin kullanvärinen vanha korkki ilman yleisesti käytettyä muovisukkaa.

Minttulikööripullon ulkoasun suunnittelu lähti liikkeelle tuotteen sinisen värin ehdoilla. Tuotteesta haluttiin luoda raikas kokonaisuus, joka johdattelisi mielikuvat tuotteen käyttökokemuksesta tunturimökin takan loisteessa nautittuun minttukaakaojuomaan. Tuotteessa tuli siis yhdistyä sekä kylmä että lämmin, joten idea näiden vastakkaisten mielikuvien toisiinsa liittämiseksi syntyi kuurasta sekä villaneuleista tutuista neuloskuvioista. Pullo sai nimekseen Kristalli Minttulikööri.

Tuotteen vahva sininen väri käännettiin pakkaussuunnittelussa eduksi suunnittelemalla etiketistä läpinäkyvä, jolloin tuote itsessään toimii etikettikuvituksen taustana. Kristalli Minttulikööri eteni Alkon makutuomariston maisteltavaksi, mutta ei Aidon Ruispontikan tavoin ole toistaiseksi päätynyt Alkon valikoimaan. Korven kyynel sen sijaan kuuluu nykyisin Alkon hyllyvalikoiman vakiotuotteisiin eli löytyy jokaisesta Suomen Alkosta.

Shaman Spirits Oy Ltd on tiettävästi maailman pohjoisin viinatehdas. Shaman Spirits valmistaa tuotteensa perinteitä kunnioittaen ja modernia huipputeknologiaa hyödyntäen Tyrnävällä.
» «

Comments are closed.